Markedskommentar Juni 2024

Sterkt første halvår i aksjemarkedene - Nordisk helse og IT i spissen!

Aksjemarkedene leverte et sterkt første halvår med tosifret avkastning. I juni ga den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og amerikanske S&P 500 også positiv avkastning, mens Oslo Børs falt på feil side av streken.

I Norden (MSCI Nordic) utviklet aksjer innen helse, IT og kommunikasjon seg sterkest i juni. Innen helse fortsatte Novo Nordisk sin sterke utvikling etter at nye markedstall fortsetter å vise sterk utvikling for slankemedisin. Novo Nordisk annonserte også ytterligere fabrikkinvesteringer i USA. De svakeste sektorene var konsum og kraft. Innen kraft falt Ørsted tilbake etter mer enn 70 % oppgang fra bunnen i november til toppen i juni. Under måneden kom det bl.a. meldinger fra internasjonale oljegiganter om kutt i fornybarsatsingen. Global industri-PMI er ventet noe svakere i juni til et nivå rundt 53, som impliserer ca 3 % BNP-vekst.

Konsumprisveksten holder seg på nivåer godt over sentralbankenes mål i USA og Norge. I EU og Sverige har KPI-indeksene kommet betydelig ned, men siste målinger stiller likevel spørsmål ved om inflasjonskampen er over. ECB, som kuttet 25 bp i juni tross sterkere tall i forkant, så hoved-KPI øke til 2,6 % årsvekst, mens kjerne-KPI ligger godt over 3 % etter sterkt bidrag fra tjenestesektoren.

Den amerikanske konsumprisindeksen kom inn under forventning i mai. Hovedtallet falt til 3,3 %, mens kjernen kom inn på 3,4 %. Nedgangen ble støttet av både PPI og PCE. Lønnsveksten i USA viser fortsatt sterk utvikling, som gjør inflasjonen vanskeligere å få bukt med. Atlanta Feds siste lønnsvekstundersøkelse viste fortsatt 4,7 % årsvekst, omtrent 2 prosentpoeng over nivåene før pandemien. Fed holdt som ventet renten i ro på sitt møte, og markedet forventer nå ett kutt i september og så ett i desember.

Den norske kronen svekket seg

I Norge falt KPI og kjerne-KPI til hhv 3,0 % og 4,1 %. Arbeidsledighetstallene har trendet noe opp den siste tiden, men hovedsakelig som følge av mottak av flyktninger fra Ukraina. Rapporten fra regionalt nettverk viste moderat vekst og var sterkere enn Norges Banks forventning. Høy lønnsvekst, en sterk økonomi, et godt boligmarked, høye oljepriser og en svak krone gjør at renteutsiktene holder seg høye og man forventer nå ikke kutt før i 2025.

Lange statsrenter falt noe tilbake i juni. Ettersom kortrentene holdt seg stabile så ble rentekurvene i USA og Norge noe brattere igjen.

I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling etter videre fall i kredittpåslagene. Indeksen var opp 0,7 % i juni og 6,9 % for halvåret. Oljeservice gjorde det spesielt sterkt i juni. Primærmarkedene var sterke med mange utstedere som ønsket å hente penger til gode kredittpåslag før sommerferien. Kredittpåslagene i Europa og USA steg noe i juni.

Oljeprisen steg i juni. Måneden startet med prisfall til USD77/fat i etterkant av OPEC+ møtet hvor det ble signalisert produksjonsøkning med 2,5 millioner fat per dag fra 1. oktober. I etterkant av møtet, og prisfallet, forsikret imidlertid OPEC+ representanter markedet om at volumene kun ville komme “hvis markedet var klar for det”, som sammen med opptrapping i konflikten mellom Israel og Hezbollah ga prisoppgang til USD 87/fat. Europeiske gasspriser utviklet seg relativt sideveis i juni på nivåer rundt USD60/fat (oljeekvivalent) etter at man så høyere LNG etterspørsel fra Asia i kombinasjon med operasjonelle utfordringer på ulike LNG-anlegg, som motvirker svak europeisk gassetterspørsel med europeisk LNG import ned 20 % i juni. Basemetallene kobber, aluminium, sink og jernmalm falt noe tilbake juni. Det samme gjorde matråvarene hvete, ris, soyabønner og mais.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI

    Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar oktober 2024

    De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.

  3. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar september 2024

    Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK). 

  4. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?

    Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?

    I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.

  5. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar August 2024

    De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.