Markedskommentar september 2024

Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september.

Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK). De svenske og finske markedene steg, mens indeksene i Norge og Danmark falt. Hittil i år har aksjemarkedene generelt hatt en god utvikling, med en oppgang på 17 % i USA, 15 % globalt, 14 % i Norden og 12 % i Norge.

I det norske aksjemarkedet (OSEFX NOK) var det material- og konsumvareaksjer som hadde den sterkeste utviklingen i september. Innenfor materialsektoren var det særlig Norsk Hydro som fikk drahjelp i september av høyere oppstrøms-inntjening og pengepolitiske stimulanser i Kina. Bakgrunnen for dette er Kinas ønske om å stimulere aktiviteten, særlig i eiendomsmarkedet, som har vært svakt i lang tid. Den svakeste sektoren var energi, der fallende oljepriser trakk alle aksjene i sektoren ned i september. I det nordiske markedet bidro industri- og materialselskaper positivt på grunn av kinesiske stimulanser, mens helse og energi var negative. I helsesektoren var det Novo Nordisk som bidro mest til den svake utviklingen etter et fall på 15 % i september. Dette skyldtes økende bekymring for prisingen av Novo Nordisks produkter og svakere data enn forventet for monlunabant, et legemiddel som Novo Nordisk utvikler for behandling av fedme og metabolsk syndrom. Uten Novo Nordisk utviklet det nordiske aksjemarkedet seg stort sett på linje med det globale aksjemarkedet. I forkant av kvartalsrapportene kom selskaper som Husqvarna, Volvo Cars, Dometic, Dustin, Neste, Note og Kitron med resultatvarsler. I Europa kom bilprodusenter som VW, Mercedes-Benz, BMW, Stellantis og Aston Martin alle med resultatvarsler.

De lange statsrentene var tilnærmet uendret i Norge i september, mens de falt i USA og Tyskland. USA, EU og Sverige senket sine styringsrenter, mens Storbritannia og Norge holdt sine renter uendret. De korte rentene falt i USA og euroområdet som følge av rentekutt og forventninger om ytterligere rentekutt senere i år, mens de korte rentene i Norge holdt seg stabile etter at Norges Bank holdt styringsrenten uendret og signaliserte det første rentekuttet i første kvartal 2025. I eurosonen førte tegn på svakere aktivitet med overraskende svake PMI-er for september og lave inflasjonstall til at sannsynligheten for et rentekutt i oktober økte betydelig mot slutten av måneden. I USA påpekte sentralbanksjef Powel at økonomien og arbeidsmarkedet er solid, og at inflasjonen er på vei mot 2 %, noe som betyr at renten vil bli satt ned til et mer nøytralt nivå over tid dersom økonomien utvikler seg som forventet.

I kredittmarkedene i Norden falt kredittpåslagene ytterligere, og DNB Markets Nordic High Yield Index fortsatte sin sterke utvikling og var opp 0,9 % i september og 8 % hittil i år. Kredittpåslagene i USA og Europa falt på linje med de nordiske landene.

Olje- og gassprisene var svake i september, med en nedgang på 9 % for olje og 2 % for gass. Hovedårsaken til oljeprisfallet kan knyttes til økt usikkerhet om den globale etterspørselsveksten, særlig fra Kina, der økonomien har bremset opp mer enn forventet, noe som har ført til lavere etterspørsel etter olje. Kinas offisielle PMI for industrien kom inn på 49,8 i september, den femte måneden på rad med nedgang. I tillegg er det økende bekymring i markedet etter en artikkel i Financial Times om at Saudi-Arabia er i ferd med å forlate sin strategi om å opprettholde en høy oljepris til fordel for å akseptere en lavere pris i en periode for å øke markedsandelen. OPEC+ har foreløpig forlenget sine frivillige produksjonskutt med 2,2 millioner fat per dag, men planlegger å fase ut kuttene fra og med desember i år. Basismetallene kobber, aluminium og sink steg kraftig i slutten av måneden på grunn av kinesiske stimulansetiltak. Matvarene hvete, soyabønner, ris og mais steg også i løpet av måneden. Gull fortsatte oppgangen med en oppgang på 5 % i september og har nå steget med 32 % hittil i år.

Latest news

  1. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI

    Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.

  2. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar oktober 2024

    De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.

  3. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?

    Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?

    I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.

  4. Arctic Asset Management -

    Markedskommentar August 2024

    De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.

  5. Arctic Asset Management -

    Arctic Midt i Måneden - Porteføljeposisjonering inn mot en spennende høst

    Den skandinaviske sommerferien ble avløst av et globalt børsfall i starten av august. Dette er bakteppet når våre aksje- og renteforvaltere tar pulsen på det nordiske markedet, og forteller hvordan de har posisjonert porteføljene inn mot høsten. I studio har Albert Collett besøk av renteforvalter Trond Tømmerås og aksjeforvalter Kay-Erik Mamre-Johansen.