Markedskommentar Februar 2024
Bedring i makroøkonomiske nøkkeltall ga oppgang for både statsrenter og aksjemarked i februar. Den nordiske Vinx-indeksen, amerikanske S&P 500 og verdensindeksen viste god månedsavkastning, mens det norske aksjemarkedet (OSEFX i NOK) berget seg på riktig side av streken i februar. Som i 2023, var det spredning i feltet der noen få, store aksjer sto for mye av avkastningen.
I Norden (MSCI Nordic) hadde aksjer innen syklisk konsum, helse og finans sterkest utvikling i februar. Innen syklisk konsum gjorde Volvo Cars, etter svak utvikling over en lengre periode, ett hopp opp 38 % etter bedre enn forventet Q4-resultat. I tillegg vil Volvo Carsdele ut deler av Polestar til aksjonærene, og ikke lenger finansiere selskapet.
De svakeste sektorene var energi, eiendom og materialer. Innen energi leverte tungvekteren Equinorgodkjente resultater for fjerde kvartal, men skuffet markedet med sin guidingrundt utbytte og kapitalallokering.
Rapporteringssesongen for fjerde kvartal har vært på den svake siden med kutt i analytikerestimatene. De fleste sektorer så estimatkutt i Norden med de største kuttene innen energi-og materialsektorene. På den positive siden var blant annet norsk sjømat og store, svenske banker.
Global industri-PMI steg 0,4 punkter til 50,3 i februar, som er på den positive siden av nøytralnivået på 50, men impliserer svak vekst. Med sterkere tjeneste-PMI’erventes global compositePMI til rundt 52. USA har vist positive tegn på makrofronten over en lengre periode, mens Europa, der tallene har vært svake, har snudd oppover igjen etter nyttår. I USA viste Atlanta Fedssiste lønnsvekstundersøkelse 5,0 % årsvekst.
Konsumpriser i den vestlige verden har falt tilbake fra høye nivåer, men fortsetter å rapporteres over sentralbankenes mål og faller ikke like raskt som mange hadde sett for seg. Den amerikanske konsumprisindeksen falt tilbake til en årstaktpå 3,2 % i januar, mens kjerne-KPI falt til 3,9 % som var over konsensus’ forventning. Powell snakket om oppsiderisiko på inflasjonen. I Norge falt KPI og kjerne-KPI til hhv 4,7 % og 5,3 %.
Lange statsrenter steg på sterkere makroøkonomiske nøkkeltall (inkludert inflasjon) i februar. Ettersom kortrentene holdt seg relativt stabile så er rentekurven i USA mindre invertert enn ved årsskiftet.
I kredittmarkedene fortsatte DNB Markets’ nordiske høyrenteindeks sin sterke utvikling og var opp 1,0 % i februar og 3,0 % så langt i år. Oljeselskaper hadde en god måned i høyrentemarkedet, mens finans hadde en tøffere måned. Kredittpåslagene falt i Norden, Europa og USA i februar.
Oljeprisen beveget seg noe oppover i februar. OPEC+, ledet an av Saudi Arabia og Russland, har blitt enige om å utvide kartellets frivillige kutt på 2,2m fat/dag ut 2024. Naturgassprisen fortsetter å tynges av høye varelagre etter en mild vinter og gode vindforhold for vindmøller i Europa. Basemetallene kobber, aluminium, sink og jernmalm falt tilbake. Matråvarene hvete, soyabønner og mais falt også tilbake.
Den norske kronen fortsatte å svekke seg mot euro, dollar og gull i februar.
Latest news
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesong og nye analysemetoder med AI
Årets siste resultatsesong er historie og forvalterteamet har som alltid hatt møter med mange selskaper, og store mengder data har blitt prosessert på kort tid. For å oppsummere resultatene har Albert Collett fått besøk av forvalterne Alexander Larstedt Lager og Arild Huitfeldt, i tillegg til data scientist Ola Kirkerud som forteller hvordan AI benyttes til å effektivisere analysejobben for forvalterteamet.
Arctic Asset Management - Markedskommentar oktober 2024
De store aksjemarkedsindeksene, inkludert verdensindeksen (MSCI World), den nordiske (Vinx-indeksen) og amerikanske S&P 500, kom inn på den negative siden av streken i oktober etter et betydelig fall siste uken. Usikkerheten har økt med en åpen sluttspurt i det amerikanske valget og en betydelig økning i amerikanske langrenter i oktober. Oslo Børs ga positiv avkastning (i NOK) i oktober.
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Resultatsesongen, hett kredittmarked, USA og valget
I denne utgaven av Midt i Måneden har Albert Collett fått besøk av renteforvalter Cathrine Foyn og aksjeforvalter Ole Dahl. Sammen tar de en runde på det brennhete kredittmarkedet, USA og det forestående valget, og resultatsesongen så langt.
Arctic Asset Management - Markedskommentar september 2024
Inflasjon og rentekutt, geopolitiske spenninger og stimulansepakker i Kina preget aksjemarkedene i september. Amerikanske aksjer steg med 2,0 % (S&P 500 USD), godt hjulpet av det første rentekuttet, mens Oslo Børs (OSEFX NOK) falt med 1,2 % på grunn av svakere sentiment i energisektoren. Globalt steg MSCI World Index (NOK) med 1,5 %. MSCI Emerging Markets (USD) steg med 6,5 %, drevet av en oppgang på 23,5 % i det kinesiske markedet, målt ved MSCI China (USD). Norden hadde en svak utvikling i september, med et fall på 3,1 % målt ved VINX-indeksen (NOK).
Arctic Asset Management - Arctic Midt i Måneden - Er det salg på Oslo Børs?
Oslo Børs er meget attraktivt priset sett opp mot andre globale markeder med en PE på 11 og høy avkastning på kapitalen, men hva skjer når globale renter og oljeprisen faller?
I studio har Albert Collett fått besøk av Arild Huitfeldt og Alexander Larsted Lager for å snakke om hvilken påvirkning renter og energipriser har på Oslo Børs, og hvor vi skal fremover.
Arctic Asset Management - Markedskommentar August 2024
De store børsindeksene vendte tilbake til positivt territorium i august, etter et krakk forårsaket av reverseringen av den japanske carry-traden kombinert med svake arbeidsmarkedstall i begynnelsen av måneden. Mens den nordiske Vinx-indeksen, verdensindeksen og den amerikanske S&P 500-indeksen hadde positiv avkastning, gikk Oslo Børs noe ned.